Talán nincs is olyan kiskert kis hazánkban, ahol  áprilisban a többi virág fölé magasodó kerti holdviola (Lunaria annua) ne nyílna. Neve a latin  luna (hold) szóból származik. Szép, mutatós lila kis virágai és szív alakú levelei valóban elegáns megjelenést biztosítanak számára. Mégis mindig a virágágyások szélén, vagy büntiben a kerítés, fal mellé állítva  találjuk. Érzékeny lélek, így a bánásmódon megsértődve gyakorta megszökik és erdőszéleken, utak mentén, zavart, szemetes területeken ver tanyát, mint egy hajléktalan. Igaz onnét jobban látja a teliholdat, mint a kádári egyenkockaházak szép formájú anciglis tetőinek sziluettjei között. Nem csak virágjával díszít, hanem termésével is, hiszen kiszáradt kórója kerekded becőketerméseivel a szárazkötészetek kedvelt eleme. Őshonossága vitatott, ám ez egyáltalán nem zavarja a virágok beporzásban segédkező, elmerülten szívogató lepkéket.

nyíló kerti holdviolák a bozsoki erdőszélen

hajnalpírlepke a kerti holdviola virágán                           nyíló erdei holdviola

Unokanővére, az erdei holdviola (Lunaria rediviva) a hegyi bükkösök, szurdokerdők faja, ennek megfelelően csak a középhegységekben, a Mecsekben és nyugati határszélen érzi jól magát. Korábban az Őrtilosi-dombsoron is felbukkant, ám jelenlétét újabban nem erősítették meg. Erdélyben, vagy az Alpokban járva gyakran látjuk az útszéli magaskórósokban is fehér, vagy rózsaszín virágkeresztjeit illegetve. Védett növény.

erdei holdviola a Kőszegi-hegység hazai oldalán

termések:    kerti                                         és erdei holdviola

A viola név azonban nem csak a virágoké és a hölgyeké, hanem a dohánytól, rumtól mélyebb hangú testesebb hegedűszerű instrumentumok (Violinformideae) gyűjtőneve is. Mint tudjuk, a népzenészek közt is vannak favágók, asztalosok, akik gyakorta megszabadulnak egy-egy fölöslegessé vált ujjuktól, ám muzsikálni még szeretnek, így feltalálták a háromhúros  brácsát.

Hallgassuk meg, hogy is szól a mélyhegedű:

pl: Glinka - D-moll brácsaszonáta

https://www.youtube.com/watch?v=pCPRe9_kUN0

ha könnyedebb muzsikára vágyunk, a világzenét játszó magyar csapat, a Holdviola a tippem:

https://www.youtube.com/watch?v=CPeqf0gU-tY