A csillagfürt (Lupinus) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó nemzetség. Tudományos nevének jelentése farkas, ami talán leveleinek az állat lábnyomával való hasonlóságára utal. A kiterjedt rokonságot 200 és 1000 faj közé teszik, ami szép szám, egyúttal a faji besorolás bizonytalansági faktorát is jól mutatja. A természetben az Amerikai kontinensen, az Óvilágban a Mediterráneumban, valamint attól délre Afrikában fordul elő. A csillagfürt megköti a levegő nitrogénjét, ezért a mezőgazdaság a műtrágyák megjelenése előtt trágyázás helyett használta, a még zsenge növényt zölden beszántva. Mivel azonban csak a következő évben lehetett helyére kultúrnövényt vetni, a mai nyereségorientált termelésben hamar legyőzte a műtrágya, aminek használatakor nincs időkiesés, gyártják azt zsákszám Péten folyamatosan. A nálunk megtelepedett csillagfürt (Lupinus perennis) észak-amerikai illetőségű, hazánk természetes flórájának nem tagja, mégis itt-ott találkozhatunk vele. A növény 30-80 cm magasra nő, levelei a hosszú nyél végén legyezőszerűen kiterülve ülnek. A szár egyenes, a végén található a fürtvirágzat, melyben körben szimmetrikusan helyezkednek el a virágok, amik különböző színben pompáznak a fehértől a kékig számtalan változatban.

elkóboroltak Zágorhidánál az útmezsgyében

A tájban random módon megjelenő előfordulásai többnyire az egykori termelésből származó kivadulások. Mára gazdasági jelentősége szinte teljesen megszűnt, csupán vadföldeken látjuk viszont. Időközben a virágkedvelők megszerették, vágott virágként kertészeti kultúrába vették, így a visszatoloncolás viharfelhői eltűntek feje fölül. A kertes házak kiskertjeiben és a temetőkben egyaránt gyakorta feltűnik, majd gyakran hálátlanul megszökik.

csillagfürtsereg a maróci temetőoldalban

az Amerikába kitántorgott másfélmillió emberünkért1 cserébe érkezettek:

arisztokraták vs. proletárok – csillagfürtök az aranyvesszősben Dióskálnál

A nyughatatlan csillagfürt népség új hazában csalódott fiataljai az utóbbi időben a jobb élet és magasabb tápanyag-utánpótlás reményében elindultak világot látni. Biztos ők is a ködös-csapadékos Albionba igyekeznek, ám a közhangulattól félve útjuk nem a közutak mentén, hanem járatlan hegyi ösvényeken vezet az Alpok virágos rétjein keresztül.

a fiatalok tömött sorban menetelő serege

a Dolomitokban a Seiser Alm rétjén körbe gyűlve, haza gondolva szavalják József Attilát:

„a közösség, amely e részeg
ölbecsaló anyatermészet
férfitársaként él, komor

munkahelyeken káromkodva,
vagy itt töpreng az éj nagy odva
mélyén: a nemzeti nyomor.

A csillagfürt Észak-Európában még ma is megbecsült takarmánynövény, bár ott inkább a sárga virágú Lupinus luteus-t vetik. Ha így folytatódik az éghajlatváltozás a vikingutódoknak nem kell magot importálni, lassan a mediterrán fajok, mint a keskenylevelű csillagfürt (Lupinus angustifolius) önszántukból költöznek fel Skandináviába.

sárga csillagfürt korabeli ábrázolása                      keskenylevelű csillagfürt Rodosz szigetén

kislevelű csillagfürt a Peloponnészoszi-félszigeten

A csillagfürt világhódító útján a derék britekkel Új-Zélandra is eljutott, ahol szintén terjedőben van. Csak remélni lehet, hogy a telepesek által már leszedált, a honos vegetációt saját képükre formált (azaz drasztikusan átalakított) tájban látható a filmbeli idilli virágpompa, nem a fennmaradt természetben. Bár lássuk be sokkal szebb, mintha jágerkender, gyalogakác, vagy kaukázusi medvetalp lenne a helyén.  (Amúgy kíváncsi lennék, a maoriknak tetszik-e, a nagyiszték zöldségágyába tesznek–e egy kis lupinuszt?)

A melléfestő zene, Monsieur Michel Pepe szívdöglesztő Les Citadelles de Lumiére–je (a fény fellegvárai) kitűnő választás, a természetes zenei szépségnek épp olyan hamis illúzióját nyújtja, mint a csillagfürt az új-zélandi tájban.

https://www.youtube.com/watch?v=8VI4Mek4YQQ

aki mégis szereti ezt a fajta zenepótlót, innét mazsolázzon, tele van a szirupos puttony (egy nagy lavórt tegyen a hangszórók alá):

http://michelpepe.com/discographie/

---------------------------------

1 József Attila: Hazám

akinek netán nincs ott a polcon:

http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/hazam.htm