A pinty szó hallatán többnyire a tavasszal hangosan trillázó, a magas fák lombkoronájában fenn fészkelő madár, az erdei pinty (Fringilla coelebs) jut eszünkbe.

a mára urbánussá vált erdei pinty a temetőkben szinte kézből eszik

Ám ha hozzáteszünk egy ő betűt, ismét egészen más értelmet kap a szó: pintyő, mely így már egy kedves kis növény neve. A fali pintyő (Cymbalaria muralis) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjén belül – bármily hihetetlen – az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába tartozik. Fura régi népi neve zsidószakáll, mely bizonyára az ajak formájára utal. Egy ilyen kis virág esetében kevésbé érthető német elnevezése, a Zymbelkraut (cintányérnövény), a még ennél is meghökkentőbb angol Ivy-Leaved Toadflaxről (borostyánlevelű varangylen) nem is beszélve.

Eredendően a mediterrán tájak lakója, ahol nevének megfelelően a Földközi-tenger menti hegyeken az árnyas, hűvös sziklafalakon él.

fali pintyő Rodosz szigetén

és az isztriai Učka hegység magas hágóján

Onnét hozták be a  mérsékelt övi országok kertjeibe, ahonnan persze megszökött, és szívesen megtelepszik eredeti termőhelyéhez hasonló mesterséges építményeken, kőkerítések, várfalak hézagaiban, fúgáiban, temetők sírkövein, repedéseiben, de pincelejárókban, belvárosi magasházak hűvös lábazatain, főképp a lefolyócsatornák környékén. Kis mérete ellenére feltörekvő, olyan illusztris növények társaságában érzi jól magát, mint a pikkelypáfrány, fodorkák, buglyos- és hólyagpáfrány, melyek szintén a sziklafalakba kapaszkodva tengetik napjaikat.

Rovinj romantikus, középkori lakóépületeinek kőfalán

pintyő Egerszeg Olai-temetőjében

A fali pintyő stratégiája igen érdekes, pirosló szára kezdetben a fény felé kezd hajtani, majd a megtermékenyült virágok magjait a kövek közti hűvös, sötét repedésekbe juttatja, ezt követően azokból kihajtva tovább nő a növény. Ily módon terjedve jellegzetes, borostyánra emlékeztető örökzöld leveleivel elburjánozva szinúziumszerű társulást alkot, e tulajdonsága alapján a franciák „Róma romjának” is hívják.

a belvárosi csipkeházak mellett is látható

egy lakóház pincelejárójában Tornyiszentmiklóson

a neten keresgélve találtam egy kis videót is róla, amiben a szimpatikus tudós hölgy közérthetően megmutatja a földrajzórákról hiányzóknak, hogy a Föld gömbölyű és merre található rajta taljánföld és a spanyol grandok háza tája.

https://www.youtube.com/watch?v=Qd0fua_evW4